Obratite pažnju
10

Manje poznat simptom opasne bolesti može se otkriti prilikom češljanja

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Gubitak kose je prirodno stanje prilikom faza rasta, ali postoje i brojni drugi uzorci, koje bi bilo dobro provjeriti kod ljekara.
Jedan od uzroka gubitka kose može biti starenje ili nedostatak određenih vitamina u organizmu. Međutim, ako primijetite značajan gubitak kose, to može biti znak da je vaše zdravlje u opasnosti.

Naime, hirurg u klinici za kosu Harley Street Greg Vida navodi da je gubitak kose malo poznati simptom dijabetesa. Ističe da previsok nivo šećera u krvi može uzrokovati gubitak kose.

On navodi da postoje dva glavna tipa dijabetesa, a to su tip 1 i tip 2. Prvi opisuje kao doživotno stanje u kojem imunološki sistem napada i uništava stanice koje proizvode inzulin. Za tip 2 navodi da ga osobe mogu imati godinama, a da toga nisu ni svjesni. To je stanje kada tijelo ne reaguje pravilno na inzulin.

Upravo visok nivo šećera u krvi može oštetiti krvne žile, koje su važne za rast kose. Liječnik Vida ističe da krvne žile takoreći nose kisik po tijelu.Kod normalnog stanja, rast kose prolazi kroz tri faze, a to su aktivna faza rasta, faza odmora i faza ispadanja.

"Zbog promjene ciklusa rasta kose, osobe s dijabetesom mogu očekivati da će izgubiti više kose nego inače. Iako visoke razine šećera u krvi neće u potpunosti zaustaviti ciklus rasta, ljudi s tim stanjem mogli bi primijetiti da brže gube kosu nego što im raste, što dovodi do stanjivanja", ističe liječnik ovaj liječnik.