Živite i mršajte zdravo
0

Male izmjene u dijetama koje mogu učiniti čuda

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Gubljenje viška kilograma više ne bi trebalo da bude problem. Magazin Mirror objavio je koje promjene u dosadašnjim dijetama mogu da nam pomognu da postignemo najbolji učinak. Prije svega treba paziti da se dijeta ne odrazi negativno na naše zdravlje.

1. Započnite dan s proteinima

Istraživanja su pokazala da je najbolje započeti dan s jajima, iznimno bogatim proteinima. To će vašem tijelu dati potrebno gorivo za cijeli dan. Konzumiranje jaja u jutarnjim satima može znanto reducirati količinu kalorija koju unosimo tokom dana.

2. Budite fleksibilni

Vaša odluka da ćete uzimati hranu s manjim udjelom masnoće, a ne onu s više smanjit će dnevni unos kalorija za 30. Samim tim ćete reducirati nivo holesterola u krvi, na čemu će vam srce biti zahvalno.

3. Mršajte disciplinovano

Ne mijenjajte količinski obim hrane, samo pazite da ne jedete previše kaloričnu hranu. Unosite što više vlakana i vode, jer nemaju kalorija i odlični su za mršanje. Konzumirajte što više voća, povrća, žitarica, variva i hrane s laganom teksturom, kao što su kolači od riže.

4. Konzumirajte dijetalna pića

Možete da spriječite unos i do 135 kalorija samo što ćete zamijeniti gazirani sok za dijetalni. Ukoliko svaki dan popijete konzervu gaziranog soka, taj korak će napraviti veliku razliku. Ukoliko se budete ovog pridržavali, možete svaki mjesec izgubiti pola kilograma.

5. Konzumirajte nemasno mlijeko

Iako nije loše da konzumirate djelimično punomasno mlijeko, bolji izbor je ono nemasno. Ono može smanjiti unos kalorija za 50 na više od pola litra mlijeka. Ovo bi mogao biti značajan korak u borbi s viškom kilograma.

6. I kad niste kući hranite se kao kod kuće

Možete se nadati pozitivnim promjena ako budete na posao nosili hranu koju ste napravili kod kuće. Bit ćete zdraviji i tijelo će vam biti zahvalnije ako ponesete domaću pileću salatu s jogurtom i voće.

7. Učinite svoj dom zdravijim

Ukoliko želite da budete uspješni u planovima za mršanje, morate i svoj dom učiniti manje opasnim. Ispraznite kuhinjske police od slatkiša i svega onog što vas je dovelo u situaciju da imate problema s viškom kilograma.