Zdravlje
6

Majke sa visokim nivoom vitamina D u trudnoći imaju jaču djecu

Klix.ba
Majke koje su u trudnoći imale visok nivo vitamina D imaju jaču djecu, ustanovili su naučnici.

Istraživači su analizirali podatke dobijene od 700 majki i djece u Velikoj Britaniji te otkrili da su djeca majki koje su konzumirale, ili imale visok nivo vitamina D u trudnoći znatno snažnija od svojih vršnjaka, već od četvrte godine.

Smatra se da vitamin D ima utjecaj na razvoj mišića već u utrobi majke, odnosno da pomaže djeci da budu snažnija kroz život, prenosi Daily Mail. Ustanovljeno je također da su ljudi sa jakim mišićima manje podložni iscrpljivanju, ali i prijelomima kostiju u starosti, kao i da imaju manje šanse da obole od dijabetesa.

Istraživači sa univerziteta u Southamptonu ističu kako su pronašli dokaze da su bolesti koje muče starije osobe zapravo "zasijane" već na početku života. Vitamin D se nalazi u ribi i drugim namirnicama, ali ga naše tijelo dobija i kada je naša koža izložena suncu, navode istraživači.

Važnost vitamina D u trudnoći istaknuta je i u nekoliko ranijih studija. Navodi se kako je vitamin D od ključnog značaja ne samo za razvoj mišića, već i za zdravlje kostiju, te se trudnicama savjetuje da ukoliko imaju manjak vitamina D svakodnevno uzimaju suplemente kako bi to nadoknadile.