Zdravlje
12

Majke, ne brinite: Sa bebom se dosta toga mijenja, pa i grudi

Klix.ba
Često puta čitamo na forumima da se majke žale kako im se grudi promijene nakon što prestanu dojiti svoje bebe. To je čest slučaj kod mnogih majki, jer rijetke su one koje nakon trudnoće i dojenja opet imaju čvrste i optimalne grudi.

Portal za mame GuGu odlučio je istražiti zbog čega se grudi mijenjaju i može li se to spriječiti ili raditi na tome.

Nije krivo dojenje!

Suprotno uvriježenom mišljenju da su "viseće" grudi povezane sa dojenjem je svakako činjenica da se grudi mijenjaju već u trudnoći. Već se tada tijelo priprema na promjene koje slijede: žlijezde rastu, obim grudi raste, koža se rasteže. Nakon prestanka dojenja, čisto biološki više nije potreban taj obim grudi pa se isti smanjuje. Ovaj proces se dešava u tijelu svake trudnice, neovisno o tome da li doji. Ona koja ne doji prolazi kroz ovaj proces odmah nakon rođenja, a ako doji nakon prestanka dojenja. Kakve promjene će se desiti u odnosu na ranije po pitanju grudi, zavisi od brojnih faktora: npr. koliko su grudi rasle u trudnoći i kakva je prirodna građa grudi, elastičnost vezivnog tkiva i sl. Osim sklonosti, na grudi utiče i starosna dob, ishrana i konzumiranje cigareta, kao i broj trudnoća i tjelesna težina žene.

Spriječiti "viseće" grudi

Već tokom trudnoće možete spriječiti "viseće" grudi zdravom ishranom i nošenjem grudnjaka. Neke babice savjetuju i vodene masaže tušem (toplo-hladnim tuširanjem) radi prokrvljenosti tkiva. Eventualno masaže uljem i sport kao npr. plivanje, veslanje, fitness.

Sve navedeno može pomoći ili poboljšati stanje ali nije čarobno sredstvo koje će dovesti do idealnog dekoltea.

Dobro upakovati

Danas postoje razni grudnjaci koji mogu sakriti i poboljšati razne nedostatke. Push-up-ovi da podignu, Minimizer-i da smanje vizualno velike grudi itd. Isto vrijedi i za kupaće kostime. Sva ova pomagala će vam pomoći da se osjećate ljepše i ugodnije u svojoj koži.

Važan je stav

Ako stalno tražite neke nedostatke na svom tijelu, osjećat ćete se loše pa zato probajte obrnuto: pronađite ono što vam se sviđa. Možda ste posebno ponosni na svoju kosu, noge ili sl. Koncentrišite se na to! Sigurno Vašem suprugu ne smeta par kilograma viška ili manje grudi, kao što i Vama ne smeta njegov stomačić koji je dobio, a nije ni bio trudan.