Zdravlje
19

Magične gljive i LSD pomažu u liječenju anksioznosti i ovisnosti

Klix.ba
Magične gljive i LSD trebali bi biti reklasificirani kako bi se dozvolili ljekarima da ih koriste u liječenju anksioznostii ovisnosti, smatra ugledni psihijatar James Rucker sa King Collega u Londonu.

Rucker je upozorio da legalne restrikcije u psihodeličnim drogama čine nemogućim pokušaje testiranja njihovih beneficija. On je urgirao kod britanskih vlasti da povuku "nepotrebnu restrikciju klase A" za LSD i psilocibin koji se može naći u magičnim gljivama. Istakao je kako su upravo ovi lijekovi "opsežno korišteni u kliničkoj psihijatriji prije njihove zabrane 1967. godine.

Mnoge studije koje su nastale prije zabrane u periodu između 1950-ih i 1960-ih godina, sugerisale su da su nastale pozitivne promjene u mnogim psihijatrijskim poremećajima nakon korištenja tih lijekova.

"No, od 1967. godine smatraju se vrlo rizičnim lijekovima koji mogu nanijeti štetu, uprkos tome što su istraživanja pružila suprotne dokaze", rekao je Rucker. Dodao je kako su psihodelici legalno više zabranjeni od heroina i kokaina.

"Nema dokaza koji ukazuju na to da psihodelični lijekovi izazivaju ovisnost, da štete ili slično. Historijski je dokazano da oni mogu biti primijenjeni u psihijatrijskim poremećajima i pomoći u tome. Zapravo, nedavne studije upućuju na to da psihodelici imaju kliničku učinkovitost u liječenju anksioznosti povezanom sa uznapredovanim rakom, opsesivno - kompulzivnim poremećajem, ovisnosti o duhanu i alkoholu i glavoboljama", naglasio je.