Zdravlje
0

Lubenica djeluje kao Viagra

Sarajevo-x.com
Kriška hladne slatke lubenice odličan je način da završite večeru i to ne samo zbog njenog okusa već i zbog efekata koje ima, a koji su slični djelovanju Viagre.

Ipak, naučnici upozoravaju da ne očekujete da će 'vatromet' trajati cijelu noć.

Lubenica zaista sadrži sastojak koji se zove citrulin i koji može prouzrokovati proizvodnju spojeva koji dovode do opuštanje tijela i krvnih sudova, a to je isto što se dešava muškarcima koji uzimaju Viagru.

Citrulin se nalazi i u kori i u unutrašnjosti lubenice i reaguje u kombinaciji sa enzimima u organizmu. Kad se unosi u velikim količinama pretvara se u amino kiselinu koja je dobra za srce i cirkulaciju te poboljšava imunološki sistem.

"Na ovaj način opuštaju se krvni sudovi na istoj osnovi kao kod djelovanja Viagre, dakle poboljšava se erektilna funkcija, pa čak i sprečavaju eventualni problemi s erekcijom," kaže Bhimu Patil, naučnik i direktor teksaškog A&M's Fruit and Vegetable Improvement Centra. "Djelovanje lubenica nije bazirano na jedan organ kao kod Viagre, ali je to odličan način za relaksaciju bez neželjenih efekata."

Važno je naglasiti da muškarci koji uzimaju Viagru ne trebaju očekivati jednake rezultate od konzumacije lubenice.

"Zvuči kao interesantan efekat, ali to nije zamjena za bilo koji medicinski tretman," kaže naučnik Todd Wehner za AP.

Dušikov oksid koji se pritom proizvodi takođe pomaže u borbi protiv angine, visokog krvnog pritiska i drugih kardiovaskularnih problema, pokazala je studija.

Više citrulina nalazi se u kori nego u unutrašnjosti lubenice, ali i to može varirati. Jedini problem koji jedenje lubenice izaziva je čest odlazak u WC. Lubenica je diuretik i koristila se za tretman bubrega kod pacijenata.

Još jedan problem kod lubenice je velika količina šećera koju sadrži, a naučnici će pokušati pronaći način da se ta koncentracija smanji.