Zdravlje
78

Ljudi koji duže spavaju imaju veći rizik od dobijanja moždanog udara

Klix.ba
Valjanje po krevetu i ignorisanje alarma za buđenje ujutro može biti štetno za ljudski organizam. Ukoliko spavate više od osam sati noću, znatno se povećava rizik od dobijanja moždanog udara.

U studiji koju su proveli američki istraživači učestvovalo je 290.000 osoba. Utvrđeno je da je najbolje spavati između sedam i osam sati, ukoliko spavate duže rizik za dobijanje moždanog udara povećava se za 146 posto. No, nije dobro spavati ni manje od sedam sati jer se tada rizik za dobijanje moždanog udara povećava za 22 posto.

Akademici koji su predstavili svoje istraživanje Asocijaciji za prevenciju moždanih udara SAD-a, analizirali su faktore koji povećavaju rizik od udara. Posmatrali su 288.888 odraslih osoba u periodu od 2004. do 2013. godine te njihov način života i zdravlje. Osim toga, analizirano je koliko vremena posvećuju hodanju, plivanju, biciklizmu i vrtlarenju.

Stručnjaci savjetuju da je najbolja prevencija ako spavate sedam do osam sati noću i vježbate između 30 i 60 minuta tri do šest puta sedmično. Također, ove osobe žive duže i imaju bolje zdravlje. Manjak sna uzrokuje poremećaj nivoa inzulina, hormona koji reguliše energiju u ćelijama tjelesne masnoće.