Nekoliko stanja
2

Ljekar otkrio na koje komplikacije može ukazivati promjena izgleda pupka

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Većina ljudi ne obraća pretjerano pažnju na pupak. Međutim, ljekari upozoravaju na to da se na njemu mogu pojaviti komplikacije koje mogu biti opasne po zdravlje.

Iako nakon rođenja pupak nema funkciju, suptilne promjene njegovom izgledu mogu biti pokazatelj da nešto nije uredu s vašim zdravljem. Kako navodi britanski ljekar Dan Baumgardt, jedna od njih je pupčana kila, koja se javlja kada se dio crijeva izboči kroz pupak, što uzrokuje oticanje.

One su obično bezopasne i uglavnom se javljaju kod dojenčadi, iako su ujedno i druga najčešća vrsta kile kod odraslih. Prekomjerna težina ili višestruka trudnoća mogu povećati rizik da odrasli dobiju pupčanu kilu. U većini slučajeva nije potrebno liječenje, iako će kila možda trebati biti hirurški uklonjena bol ili blokira crijeva.

Čvor sestre Mary Joseph (Foto: Research Gate)
Čvor sestre Mary Joseph (Foto: Research Gate)

Baumgardt je također ukazao na rijetku komplikaciju koja se zove čvor sestre Mary Joseph. Dobio je ime po časnoj sestri koja je otkrila da mnogi pacijenti s kasnim stadijumom raka imaju otok ili čvor u blizini pupka. Ovo može biti znak da se rak proširio.

Još jedna komplikacija do koje može doći se zove caput medusae, odnosno Meduzina glava. Riječ je o mreži natečenih vena oko pupka. Iz daljine izgleda kao crna ili plava modrica. Meduzina glava nije bolest, iako je obično znak ciroze.

Meduzina glava (Foto: Research Gate)
Meduzina glava (Foto: Research Gate)

Otežava se protok krvi kroz vene jetre, uzrokujući da se ona nakuplja u portalnoj veni i otiče u obližnje vene u blizini pupka. Ovo povećava krvne žile pa one izgledom počinju podsjećati na Meduzinu glavu. Pupak također može biti meta infekcija pa vodite računa o tome da ga redovno čistite.