Zdravlje
3

Lijekovi za erekciju koji se prodaju putem interneta mogu sadržavati opasne sastojke

Klix.ba
Ljudi ne bi trebali kupovati lijekove za lakše postizanje erekcije putem interneta, jer mogu sadržavati tajno dodane supstance koje se propisuju putem recepta, tvrde naučnici u SAD-u.

Eksperti iz Srednje škole Harvard izjavili su kako nema naučnog dokaza da su dodaci za povećanje seksualnog uzbuđenja djelotvorni.

Tvrde i kako ti isti dodaci mogu uzrokovati ozibljnu štetu. Između ostalog navode kako proizvođači tih lijekova nekada dodaju druge lijekove, poput Viagre, kako bi njihovi priozvodi bili učinkovitiji.

Live Science je objavio kako lijekovi koji se dodaju često nisu testirani, što znači da nisu sigurni.

Iako su možda u pitanju lijekovi koji su legalni, oni mogu pruzrokovati smanjenje krvnog pritiska ako se uzimaju uz druge lijekove, ili uzrokuju druge neželjene posljedice.

"Ovi produkti ili ne funkcionišu, ili ako funkcionišu nanose štetu jer sadrže lijekove koji nisu navedeni", rekao je asistent profesora medicine dr. Pieter Cohen.

Prije četiri godine 12 osoba iz Azije umrlo je nakon što su uzeli dodatke za povećanje seksualnog uzbuđenja, jer su sadržavali velike količine lijekova za dijabetičare.

Istraživači i naučnici koji su radili istraživanje pozvali su regulatorne agencije za lijekove da obrate više pažnje na ovakvu vrstu lijekova, te ljekare da svojim pacijentima koji su zabrinuti zbog poremećaja erekcije propišu lijekove kako ne bi tražili dodatke koji se prodaju putem interneta.