Nadriljekari
7

Amazon na udaru zbog prodaje ilegalnih proizvoda

Klix.ba
Čuvena kompanija za elektronsku trgovinu, Amazon, našla se na udaru kritika zbog prodaje proizvoda koji navodno liječi rak – pilule od osušene krokodilske krvi, sjemenke marelice i prečišćivača krvi.

U opisu proizvoda Amazon tvrdi da otežava razvijanje ćelija raka te dovodi do izlječenja.

Odluka iz 1939. godine zabranjuje oglašavanje proizvoda za koje se tvrdi da mogu liječiti ili izliječiti ovu bolest. Proizvodi su izbačeni iz ponude tek nakon što je magazin The Times kontaktirao Regulatornu agenciju za medicinu i zdravstvo, dvije sedmice nakon što je Amazon obaviješten o ponudi svojih proizvoda.

"Prava opasnost je u tome što će ljudi povjerovati prevarantima i koristiti samo proizvode poput ovih", izjavio je David Colquhoun, profesor farmakologije na University Collegeu u Londonu.

Prečišćivač krvi, Indian Madder, Amazon je čak prodavao iz vlastitih skladišta, dok Agencija za prehrambene standarde 2006. godine nije upozorila da sjemenke marelice proizvode cijanid i mogu biti fatalne ukoliko se u kratkom vremenu konzumiraju veće količine. Sušena krokodilska krv, Wanithai, navodno u potpunosti liječi rak, za šta profesor Colquhoun kaže da je potpuno apsurdno.

"Mogu potvrditi samo to da ti proizvodi nisu u prodaji", izjavio je glasnogovornik Amazona, ne objašnjavajući zašto im je trebalo tako dugo da uklone proizvode sa stranice.