Zdravlje
0

Kuba izvozi lijek protiv raka na bazi otrova škorpiona

FENA
Kuba je počela s izvozom "vidatoxa", lijeka namijenjenog terapiji raka na bazi otrova tzv. "crvenog škorpiona"(Rhopalurus junceus) iz familije Buthiade, koji obitava u istočnim oblastima te karibske zemlje.

"Vidatox" proizvodi Farmaceutska i biološka laboratorija (Labiofam) iz Havane, izvijestila je kubansaka novinska agencija ACN, a prenijela informativna mreža Karikom (CARICOM), država iz područja Kariba.

"Vidatox" je proizveden od pet proteina izdvojenih iz otrova "crvenog škorpiona", koji spada među endemske vrste na Kubi.

Lijek je nastao poslije 15 godina istraživanja. Radi se homepoatskom preparatu na bazi proteinskih peptida male molekularne težine, ekstrahovanih iz škorpionskog otrova, koji su pokazali analgetsko, antiinflamatorno i antitumorsko dejstvo kod više od 15 tipova kancera, istakla je direktorica za istraživanje i razvoj "Labiofama" Isabel Gonsales.

"Vidatox" je testiran na više od 10.000 pacijenata, od kojih su oko 3.500 bili stranci, a pokazao je povoljan rezultat koji je varirao od "poboljšanog kvaliteta života" do "usporavanja rasta tumora", naveo je ACN.

Istraživanja na ljudima pokazala su i smanjivanje ili nestanak bolova, odlaganje loše prognoze bolesti i čak potpuni nestanak oboljenja kod jedne grupe pacijenata.

U "Labiofamu" će raditi i na izradi sintetičke i biotehnološke verzije tog medikamenta, za čiju primjenu ne postoje kontraindikacije i koji je kompatibilan sa svakim onkološkim tretmanom, istakla je Gonsalesova.

Osim na Kubi, "Labiofam" ima proizvodni pogon u Narodnoj Republici Kini i dva u Socijalističkoj Republici Vijetnamu.

Kuba je poznata po upotrebi škorpiona u terapeutske svrhe još s početka 20. vijeka, kad je nastalo tzv. Ulje škorpiona, koje se smatra korisnim protiv retencije, kako je izloženo u Farmakološkom muzeju u Matansasu, gradu na sjeveru ostrva, 90 kilometara od Havane.

Alkoholnom ekstraktu škorpiona pripisuju se i druga dejstva, poput analgetskih, olakšavanja reumatskih bolova i bolova u mišićima.

Ipak, tek 1980-ih grupa istraživača na Medicinskom fakultetu Gvantanamo počela je da se bavi otrovom škorpiona Rhopalurus junceus, kako bi pokazala antitumorno dejstva pomenutog otrova koji je lokalno stanovništvo već uveliko koristilo za tretiranje tumora na manjim životinjama.

Javnost je, januara 1994., informirana o preliminarnim studijama i eksperimentima rađenim na miševima, psima i ljudima.

Pokazano je da se poslije unošenja toksina škorpiona u njihove organizme, tumor smanjivao ili potpuno gubio, bilo prirodnog porijekla u čovjeku ili transplantiran u pse i albino miševe (Erlihov tumor, adenokarcinom i maligna neuroplazma na različitim mestima).

To bi moglo značiti da otrov škorpiona R. Junceus posee, osim antiflamatornih i analgetskih dejstava, stimulira imunitet organizma i djeluje protiv širokog spektra tumora. Škorpioni pripadaju porodici zglavkara, jednim od najstarijih stanovnika planete Zemlje. Danas postoji oko 1.500 poznatih vrsta škorpiona, od kojih se na Kubi mogu naći 32 vrste i podvrste, prenijeli su tamošnji mediji.