Rizik od raka kože
0

Kreme za sunčanje sa faktorom 15 ne štite dovoljno

Sarajevo-x.com
Britanski medicinski žurnal, Drug and Therapeutics Bulletin, upozorio je da bi se trebale koristiti jače kreme za sunčanje, kako bi se zaštitilo od raka kože.

Do sada se smatralo da su kreme za sunčanje sa faktorom SPF 15 dovoljne ako se nanesu u odgovarajućoj količini. Stručnjaci tvrde da se ove kreme ne nanose dovoljno i umjesto SPF 15 preporučuju da se koristi SPF 30.

Ove preporuke odnose se na krajeve sa umjerenijom klimom, a ne na tropske krajeve.

Ultravioletno (UV) zračenje oštećuje kožu i povečava rizik za dobijanje raka kože. Krema za sunčanje djeluje kao zaštitni sloj, sprječavajući štetno zračenje da stigne do kože.

Istraživanje je pokazalo da je SPF 15 dovoljan ako se nanese dovoljno oko dva mg/cm2. Za odraslu osobu dovoljna je šestina bočice od 200 ml da pokriju čitavo tijelo. Ipak, mnogi nanose mnogo manje, između 0,4 i 1,5 mg/cm2.

Studija je pokazala da su korisnici, u najboljem slučaju, dobijali ne više od pola zaštite navedene na ambalaži kreme.

Ike Iheanacho, urednik Drug and Therapeutics Bulletina, kazao je: "Preporuka da se koriste kreme od SPF od 15 je greška koja zanemaruje ključne dokaze i nije najbolja u interesu javnog zdravlja. Ovaj savjet treba hitnu ispravku".

Također navodi se da proizvodi označeni sa SPF 30 mnogo pouzdanije štite kožu i dovoljni su da spriječe opekotine od sunca u većini situacija.

No napominje se da su sunčeve zrake također veoma korisne za ljude, jer su dobar izvor vitamina D.