Zdravlje
0

Pravilnom njegom spriječite oštećenja kože

Sarajevo-x.com
Tamne mrlje, pjege i prištići su smetnje na koži koje su češće ljeti. No, postoji nekoliko načina na koje možete spriječiti takve probleme.

Procjena problema

Prije nego što krenete sa tretiranjem kože, pobrinite se da saznate njene osnovne karakteristike, a u tome će vam najviše pomoći dermatolog. On će najbolje procijeniti kako da tretirate oštećenu kožu, te koja koja vrsta krema odgovara vašem tipu.

Koristite pravu zaštitu

UV zraci su glavni krivci za većinu kožnih problema. Iako smo svakodnevno bombardovani porukama da izbjegavamo izlaganje suncu, to često nije moguće. Stoga, obavezno koristite kreme za sunčanje ili druge odgovarajuće kreme koje sadrže najmanje SPF 15. Ukoliko je vaša koža osjetljivija, proporučuje se da nosite prozračnu i svijetlu odjeću koja prekriva izložene dijelove tijela.

Njega kože

Jako je važno da redovno čistite lice. Svakodnevno slijedite preporučeni režim: čišćenje, toniranje i vlaženje. Preporučuje se da noću koristiti kremu protive pigmenatcije, koju vam preporuči liječnik.

Kozmetika

Prije nego počnete sa korištenjem novog kozmetičkog proizvoda, obavezno pročitajte koje sastojke sadrži. Nemojte eksperimentirati i mijenjati brandove jer to može naštetiti vašoj koži. Koristite samo proizvode za koje ste se uvjerili da vam odgovaraju. Ako već niste, probajte neki od proizvoda na prirodnoj bazi.