Zdravlje
0

Do zdrave i blistave kože u samo nekoliko koraka

Sarajevo-x.com
Ako ste jedna od onih žena koja, kad se pogleda u ogledalo, pomisli "Imam savršenu kožu", onda ste prava sretnica. Ali, ako ste poput većine koja se stalno žali na prištiće, tamne krugove oko očiju, sitne bore, pigmentaciju, pjege...onda primjenite neke od ovih trikova koje savjetuju dermatolozi. Zdrava i blistava koža neće izostati.

Hrana je ključna za izgled vaše kože. Jedite namirnice koje sadrže antioksidanse, a poznato je da ih najviše ima u bobičastom voći i aloa veri. Oni pomažu u borbi protiv bakterija i održavaju kožu vitalnom. Vitamin E je još jedan važan sastojak koji naša koža voli i koji pomaže u "peglanju" bora. Izbjegavajte kofein jer podstiče tamnjenje kože i starenje. Probajte kafu zamijeniti zelenim čajem.

Kreme za lice sa zaštitnim faktorom su obavezne u svakom godišnjem dobu. Dermatolozi savjetuju da kremu sa zaštitnim faktorom stavite barem 20 minuta prije izlaska iz kuće, a obavezna je i kad se nalazite u zatvorenim prostorijama s obzirom da ekrani računara emituju UV zrake koje štete koži.

Svakodnevno čišćenje i skidanje šminke je obavezno ako želite zdravu i blistavu kožu. Počnite tako da prvo skinete šminku sa očiju, a zatim pređite na obraze i usne. Ne zaboravite nakon toga nahraniti kožu odgovarajućom kremom.

Redovna detoksikacija organizma važna je za zdravu kožu. Toksini i drugi otpad u našem tijelu glavni su krivci za beživotnu i kožu bez sjaja. Pijte najmanje 2,5 litre vode dnevno kako biste izbjegli sakupljanje toksina.

Vlaženje kože je važno bez obzira na dob. Stoga, dobra hidratnatna krema neka vam je uvijek pri ruci. Sunce je neprijatelj vaše kože, kažu dermatolozi, jer uzokuje pigmentaciju i prerano starenje. Jedino rješenje je da izbjegavate pretjerano izlaganje suncu, a ako to ne možete izvesti, zaštite se odjećom i šeširima sa širokim obodom.

Prvi znakovi neadekvatne njege su suha i ispucala koža na rukama i stopalima. Sa njegom počnite tako što ćete prvo skinuti grubi sloj kože, a zatim obilno nanesite odgovarajuću hranjivu kremu. Prije nego što pođete na spavanje, na ruke stavite pamučne rukavice, a na stopala čarape.

Nemojte zaboraviti na kosu i nokte. Suhi, ispucali i nezdravi nokti i kosa znak su nepravilne prehrane i nedostatka vitamina.

Njega kože jednako je važna i za muškarce. Koristite losione na bazi aloa vere, posebno nakon brijanja jer ona ima umirujuća svojstva.