|

Koštuničavo voće štiti srce i sprečava nastanak karcinoma

Koštuničavo voće štiti srce i sprečava nastanak karcinoma
0
S
Sarajevo-x.com
26.2.2011. u 21:30
11
komentara
0

dijeljenja
Koštuničavo voće štiti srce i sprečava nastanak karcinoma
Koštuničavo voće može smanjiti rizik od razvijanja bolesti srca ili raka, kažu istraživači. Nova studija je pokazala da njegovi prirodni antioksidansi pomažu i u smanjenju upala u arterijama.
Posebno je bogato jednim oblikom antioksidansa vitamina E, pod nazivom gama-tokoferol, a istraživanje je pokazalo da se njegov nivo u tijelu udvostruči samo osam sati nakon konzumiranja ovih plodova.

Naučnici su analizirali 16 muškaraca i žena koji su jeli koštuničavo voće. Dali su im tri različita obroka, jedan je podrazumijevao samo koštuničavo voće, drugi i vodu, dok je treći bio neutralan. Za samo tri sata kod volontera koji su jeli samo koštuničavo voće, nezdrava oksidacija 'lošeg' holesterola u krvi - što može uzrokovati probleme sa srcem - pala je i do trećine.

"Ranija istraživanja su pokazala da orasi i drugo koštuničavo voće sadrže antioksidirajuće faktore. Naše istraživanje pokazuje da se ovi antioksidansi zaista apsorbuju u tijelu i daju zaštitni učinak protiv bolesti", rekla je američka naučnica Ella Haddad, a rezultati studije objavljeni su u časopisu “Journal of Nutrition”.

“Ovaj zaštitni učinak je važan kako bi se spriječilo razvijanje raznih bolesti kao što su rak i bolesti srca”, dodala je ona.

To je samo najnoviji dokaz da je koštuničavo voće dobro za zdravlje. Orasi, naprimjer, pomažu u smanjivanju holesterola, a bademi su odličan izvor kalcija za izgradnju kostiju, dok druge vrste ovog voća pomažu u sprečavanju nekih vrsta raka, što je dodatno potkrijepljeno i novom studijom, prenosi Daily Mail.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...