|

Korištenje tablet kompjutera prije spavanja loše utječe za san i zdravlje

Korištenje tablet kompjutera prije spavanja loše utječe za san i zdravlje
33
Klix.ba
24.12.2014. u 16:58
23
komentara
33

dijeljenja
Korištenje tablet kompjutera prije spavanja loše utječe za san i zdravlje
Čitanje sadržaja sa e-readera ili korištenje tableta prije spavanja narušava vaše zdravlje, navodi se u novom istraživanju.
Istraživanje provedeno u Hardvardskoj školi medicine je pokazalo da osobe koje koriste e-readere i tablete imaju više poteškoća da zaspu u odnosu na one koji čitaju knjige.

U istraživanju je učestvovalo 12 ljudi , koji su proveli pet dana čitajući knjige te pet dana čitajući sadržaje sa iPada.

Uzorci krvi uzeti od učesnika istraživanja, koji su koristili tablet, pokazali su manju količinu hormona sna melatonina. Njima je trebalo više vremena da zaspu, a njihov san nije bio dubok. Ujutro su se budili umorniji.

Uzrok problema sa snom su plave valne dužine koje emitiraju uređaji poput tableta i LED osvjetljenje. Oni zbunjuju "tjelesni sat" i usporavaju lučenje melatonina.

"Svjetlost koju emitiraju e-readeri i tableti sija direktno u oči korisnika, dok je u slučaju papirnih knjiga korisnik izložen samo refleksiji svjetlosti sa stranica knjige", izjavio je vođa istraživanja, profesor Charles Czeisler.

"Nedostatak sna povećava rizik od kardiovaskulanih bolesti, gojaznosti, dijabetesa i raka. Zabrinjava nas manjak melotonina kod osoba koje su koristile tablet kompjutere tokom istraživanja", dodao je Czeisler.

Istraživači savjetuju korisnicima tablet kompjutera da izbjegavaju korištenje svojih uređaja u večernjim satima ili da barem smanje svjetlinu ekrana.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...