Jeste li probali?
0

Korisnici TikToka tvrde da im ova namirnica pomaže da lakše zaspu navečer

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Korisnici TikToka posljednjih dana dijele savjete za spavanje, a jedan od popularnijih savjeta jeste konzumiranje ananasa prije odlaska u krevet.

U svojim preporukama se zaklinju u sposobnost voća da podiže melatonin za "najbolji san ikad". Melatonin je hormon koji se prirodno javlja u tijelu, čiji se nivoi povećavaju noću kako bi vas uspavljivali i vraćaju se u normalu tokom dana.

Određene namirnice mogu prirodno povećati nivoe melatonina u vašem tijelu, a ananas je jedan od njih.

Tvrdnje tiktokera potvrdila je Max Kirsten, stručnjakinja za spavanje za PandaLondon, kaže: "Pokazano je da konzumiranje ananasa ili ispijanje svježeg soka od ananasa prije spavanja podiže markere melatonina do 266 posto".

"Ananas sadrži malu količinu aminokiseline koja se zove triptofan. Triptofan je prekursor serotonina, neurotransmitera koji može promovirati opuštanje i regulaciju raspoloženja. Može imati umirujući učinak, potencijalno pomoći u snu", dodala je.

Studija na koju se poziva, iz 2013. godine , bavila se sadržajem melatonina u voću. Utvrđeno je da jedenje ananasa može povećati nivo hormona spavanja u mokraći ljudi za nevjerovatnih 266 posto.

Takođe je primijećeno da banane povećavaju nivo melatonina kod učesnika za 180 odsto. Nije proučavano da li je ovo zaista uticalo na san ljudi.

Ananas i banane nisu jedine namirnice koje podižu hormon koji izaziva san. Prema WebMD-u, kisele trešnje, jaja, masna riba poput lososa i sardina, i orašasti plodovi poput pistacija i badema također sadrže melatonin.