{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kopanje nosa i jedenje sadržaja je navodno poželjno jer jača imunološki sistem

28.4.2017. u 21:42
530
144
Kopanje nosa i jedenje sadržaja je navodno poželjno jer jača imunološki sistem
530
Kopanje nosa i jedenje sadržaja je navodno poželjno jer jača imunološki sistem
Kopanje nosa se smatra odvratnom navikom, a jedenje sadržaja iz nosa još odvratnijom, ali nova studija je pokazala da je ova druga navika zapravo zdrava. Studija tvrdi da bi odrasli trebali jesti sadržaj nosa i poticati svoju djecu da ga jedu.
Autori studije su dali ovakav savjet jer sline imaju niz zdravih prednosti koje su posebno važne za djecu. Istraživanje je pokazalo da slina sadrži glikoprotein koji sprječava razvoj bakterije koju izaziva karijes. Istraživači čak traže način na naprave sintetičku sluz koja bi se ubacivala u žvakaće gume ili paste za zube.

Osim toga, rezultati sugerišu da sluz iz sline može spriječiti infekciju pluća, čir na želucu i HIV.

Profesor Friedrich Bischinger, austrijski specijalista za pluća, smatra da su oni koji su kopali nos zdraviji i sretniju u odnosu na one koji nisu.

"Jedenje suhih ostataka onog što izvadite iz nosa je odličan način za jačanje imunološkog sistema. Medicinski gledano, to ima velikog smisla i sasvim je prirodna stvar. Nos je filter u kojem se skupljaju velike količine bakterija, a ta smjesa u crijevima djeluje kao lijek", ističe Bischinger.

Profesor smatra da bi stigmu oko kopanja nosa trebalo zanemariti i da bi roditelji trebali poticati djecu da to rade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: