Novo istraživanje
14

Konzumiranje mlijeka za doručak može smanjiti rizik od dijabetesa

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Osim što se duže osjećate sitim, mlijeko pomaže i u mnogo drugih stvari. Novo istraživanje pokazuje kako konzumiranje mlijeka može pomoći u smanjivanju nivoa glukoze u krvi, što bi moglo pomoći onima koji imaju dijabetes tipa 2, prenosi Independent.

Prema istraživanju koje je objavljeno u Journal of Dairy Science, konzumiranje visokoproteinskog mlijeka za doručak može smanjiti rizik od gojaznosti tako što će smanjiti apetit do ručka, tj. duže ćete se osjećati sitim.

Vodeći autor Dr. Douglas Goff s Univerziteta Guelph u Kanadi je rekao da ova otkrića mogu biti ključni faktor u rješavanju metaboličkih poremećaja kroz dijete.

U istraživanju Goff i njegov tim naučnika testiraju konzumiranje visokoproteinskog mlijeka s visoko karbohidratnim pahuljicama za doručak. Provjeravali su kako ovo utječe na nivo glukoze u krvi kod učesnika, osjećaj sitosti i količinu hrane koju su konzumirali ostatak dana.

Otkrili su da surutka i kazeinski proteini koji se inače nalaze u mlijeku potpomažu oslobađanje hormona koji usporavaju probavu i povećavaju osjećaj sitosti te to smanjuje rizik od gojaznosti zbog nedostatka apetita u ostatku dana.

"Ovo istraživanje potvrđuje važnost konzumiranja mlijeka za doručak za pomoć u usporavanju probave ugljikohidrata i nižih nivoa šećera u krvi", rekao je Goff.

"Nutricionisti oduvijek naglašavaju važnost zdravog doručka, a ovo istraživanje bi trebalo ohrabriti potrošače da konzumiraju mlijeko".

Istraživanje koje je provedeno u Tel Avivu 2016. godine je otkrilo da surutka koja se nalazi u sirevima ima više efekta u kontroliranju šećera u krvi u odnosu na druge izvore proteina kao što su soja i jaja.

"Napitak od surutke je lako napraviti i on je odličan izbor visokoproteinskog doručka za gubljenje težine, smanjivanje osjećaja gladi. On smanjuje mnoge faktore koji inače povećavaju nivo glukoze u krvi", objasnila je dr. Daniela Jakubowicz, profesorica na univerzitetu u Tel Avivu.