Komentari (6)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Apsolutno netacno da holesterol nema veze sa ishranom. Za ovaj koment dole. Poremecaj rada jetre dolazi tako sto se neadekvatnom ishranom jetra opterecuje dodatno. Tacno je da jetra sama proizvodi tacno onu kolicinu holesterola dnevno koju ona i sama moze procesuirati, kad na to dodas unos zasicenih m.kiselina tada opterecujes jetru, i onda imas holesterol LDL u krvi. Znaci visak holesterola izaziva poremecaj rada jetre a ne da je holesterol posljedica rada jetre.
od holesterola je napravljen bauk, nije problem holesterol iz hrane ,problem je zasto ga jetra ne reciklira pa se on nagomilava....samo jedan podatak pa o njemu malo razmislite. nasa jetra proizvede preko 80% od ukupnog holesterola ( sto je jednako 450gr maslaca)svaki dan iz proteina i ugljikohidrata i kad ne jedemo holesterol (masno)
a kada jedemo dobre masti jetra se ne napreze
Problem su trans masti i zasicene masne kiseline. Ovaj holesterol koji ti spominjes, jetra proizvodi ali jetra i procesuira i tacno je da je 80% eh onih 20% ukoliko se unosi preko trans masti i zasicenih masnih.k nastaje problem. Covjek treba unositi sto vise n.masnekiseline kako bi podigao hdl koji ce se sam boriti protiv tih 80%.. to je nesto slicno kao da pocinjes dan u minusu od 80% ii trudis se da dodjes do 50