Kliničko istraživanje američkih naučnika s University of Wisconsin-Madison pokazuje kako konzumacija cvrčaka pozitivno utječe na prisutnost tzv. dobrih crijevnih bakterija te reducira upalne procese u organizmu.
Konzumacija insekata jedan je od najvažnijih izvora proteina, vitamina, minerala i zdravih masti za dvije milijarde ljudi, napominje se u časopisu Scientific Reports.
Istraživači nove nalaze objašnjavaju djelovanjem vlakana koja se razlikuju od onih prisutnih u voću i povrću.
Praćenjem 20 zdravih ispitanika u dobi od 18 do 48 godina utvrđeno je da su vlakna prisutna u cvrčcima važan izvor hrane za crijevne bakterije te djeluju kao probiotici.
Sudionici istraživanja su naime, po obroku konzumirali 25 grama praha dobijenog mljevenjem prženih crvrčaka.
Možda vas zanima
Govorila o problemima
Jedna od najuspješnijih porno zvijezda nije bila zadovoljna zaradom: "To nije uredu"
Posljednje počivalište
Jedna od najvećih historijskih misterija riješena: Naučnici pročitali spis star 2.000 godina
Talentovana bh. muzičarka
Esma Numanović predstavila album prvijenac: "Blista" je prava muzička poslastica
Vezani članci
Izbjegavajte ih
Dva iznenađujuća napitka koji debljaju i dovode do upala
Važan za ljudsko tijelo
Ne trošite novac na suplemente: Namirnice koje pomažu vašem organizmu u proizvodnji kolagena
Evo kako ga prepoznati