Od 4. do 8. jula
23

Konferencija u Texasu posvećena osobama koje mucaju: Velika podrška osobama s govornom manom

Piše: Se. H.
U Dallasu, glavnom gradu američke države Texas, ove godine održava se 34. godišnja konferencija posvećena osobama koje mucaju u organizaciji NSA (National Stuttering Association), najpoznatije zajednica ove vrste u svijetu koja daje podršku osobama koje mucaju i ima podružnice u svim američkim gradovima.

Konferencija će početi 4. i trajat će do 8. jula, a teme o kojima će se govoriti na konferenciji tiču se najvažnijih problema s kojima se susreću osobe s poteškoćama u govoru.

Na radionicama će učestvovati više od 100 prezentera, a u planiranim diskusijama govorit će se o raznim temama: koliko mucanje obilježava jednu osobu, kako je dijete koje muca percipirano od strane svojih vršnjaka, kako roditelji mogu pomoći djeci koja mucaju u problemima s kojima se suočavaju, utjecaj vjere na viđenje ove govorne mane te kako vjera može pomoći u teškim fazama kroz koje ove osobe prolaze. Također, razmatrat će se odnos muževnosti i mucanja, a bit će prikazani i dokumentarni filmovi.

"Tokom ova četiri dana, svi ćemo se okupiti kao blisko povezana zajednica odraslih, djece, porodica i prijatelja kojima je zajedničko mucanje. Bit ćemo edukovani, motivirani i izazvani. Dojmit će nas se priče naših prijatelja, a podijelit ćemo i svoje, možda po prvi put. I najvažnije od svega, još jednom ćemo shvatiti da pripadamo vrlo posebnoj zajednici pojedinaca koji tačno razumiju šta je mucanje i kakav je osjećaj mucati i još jednom ćemo se podsjetiti koliko je važno biti dio ove zajednice", istaknuto je na web stranici NSA

Kod nas postoji grupa Povezi se - Mucanje Balkan koja je namijenjena osobama sa smetnjama u govoru u BiH i na području cijelog Balkana. Ciljevi grupe su prije svega povezati osobe koje imaju ovaj problem, pružiti informacije vezane za terapiju osobama koje zanima terapija, dati priliku osobama iz struke da daju mišljenje i savjete, te razmjenjivati materijale potrebne za razumijevanje problema osoba koje mucaju.

Grupa je osnovana prošle godine i okuplja blizu 300 članova iz cijele regije. Na njihovoj stranici članovi objavljuju različite motivacione članke, video snimke, slike, ili jednostavno pružaju riječi podrške i razmjenjuju svoja iskustva. Tako daju do znanja jedni drugima da niko od njih nije sam u problemima s kojima se bori.

Mucanje je nenamjeran poremećaj u kojem je normalan tok govora prekinut čestim ponavljanjem ili produžavanjem govornih zvukova, slogova ili riječi ili osoba ne može početi govoriti riječ.