Pripazite na unos šećera
45

Koliko je zapravo štetno jesti slatkiše prije odlaska na spavanje?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Mnogi ljudi uživaju u desertu nakon obroka, no večernje uživanje u slatkišima može potaknuti vašu želju za dodatnim količinama šećera prije spavanja.
Iako je poznato da rafinisani šećeri ne donose zdravstvene prednosti, ako ga unosite neposredno prije odlaska na spavanje mogao bi dodatno štetiti vašem tijelu naročito kada je riječ o snu.

Može izazvati upalu

Konzumiranje puno šećera uveliko je povezano s hroničnom upalom, koja je povezana s brojnim zdravstvenim stanjima poput srčanih bolesti, pretilosti, raka i dijabetesa.Također, upala je povezana s apnejom za vrijeme spavanja. Ako imate apneju, nakratko ćete prestati disati tokom sna jer su vam dišni putevi blokirani.

Neurolog Brandon R. Peters navodi kako šećer može uzrokovati upalu tkiva koja se nalaze u ustima i grlu, uzrokujući dalje oticanje i povećanu proizvodnju sluzi.

Može utjecati na kvalitetu sna

Iako mnogi misle da vas konzumacija šećera prije spavanja drži budnima i dovodi do hiperaktivnosti, malo je dokaza koji upućuju na to da je to istina. Kako navode na Academy of Nutrition and Dietetics, ideja da jedenje šećera dovodi do hiperaktivnosti kod djece, potječe iz jedne studije iz sedamdesetih godina prošlog vijeka.

No, u godinama koje su uslijedile, druge veće studije nisu uspjele dokazati da postoji veza između šećera i hiperaktivnosti. Ipak, rafinisani šećeri brzo podižu nivo šećera u krvi, što može izazvati osjećaj navale energije i otežati spavanje.

Moglo bi dovesti do debljanja

Opet, postoji ograničeno istraživanje o tome kako konzumacija šećera neposredno prije spavanja utječe i na vašu težinu. Međutim, poznato je da se višak šećera skladišti u masnim stanicama.

Također, poznato je da dok ste budni vaše tijelo može koristiti taj šećer za energiju, ali noću kada se malo ili nimalo ne bavite tjelesnom aktivnošću, previše šećera može biti problematično. Noću dok spavamo, ne sagorijevamo taj šećer, pa je vjerovatnije da će to dovesti do skladištenja masti i debljanja.