Zdravlje
52

Karmini i sjajevi za usne sadrže toksične metale koji izazivaju rak

Klix.ba
Mnogi popularni karmini i sjajevi za usne sadrže toksične metale, otkriveno je u novoj studiji.

Korištenje pojedinih kozmetičkih preparata može uveliko povećati nivo kroma, hemikalije koja se izaziva rak pluća i stomaka.

Istraživači su upozorili žene i djevojke koje koriste često karmine i sjajeve za usne da bi mogle tako unijeti veće količine aluminija i mangana.

Prethodna istraživanja povezivala su aluminij s obolijevanjem o Alzheimerove bolesti, dok mangan može dovesti do promjene raspoloženja i problema s pamćenjem i koordinacijom.

Testirana su 32 produkta iz SAD-a, a koja su popularna među tinejdžerima.

Marke nisu objavljene ali su opisane kao vrlo česte i dostupne u apotekama i prodavnicama.

Zelena i crvena sjajila i ruževi bazirana na hromu su dozvoljena.

Autori studije kažu kako rezultati ne trebaju podići veliku uzbunu među ženama i djevojkama, ali bi trebao biti poziv za zdravstvene regulatorne organizacije.

Istraživači s Univerziteta California ispitali su grupu djevojaka o mladih žena o tome koje sjajeve za usne i ruževe koriste te su ih analizirali. Potom su izračunali da li nivo tih hemikalija može naštetiti njihovom zdravlju.

Utvrđeno je da korištenjem 10 od 32 proizvoda dva ili tri puta dnevno unosite hrom. Veće korištenje dovodi do povećanog unosa aluminija i mangana.

"Nije problem što smo pronašli ove metale već je problem njihova količina. Neki od njih bi mogli imati dugoročne posljedice na zdravlje žena", rekla je Katharine Hammond, voditeljica studije.