{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Farbe za kosu mogu biti kancerogene

20.2.2013. u 14:50
64
6
Farbe za kosu mogu biti kancerogene
64
Farbe za kosu mogu biti kancerogene
Boje za kosu koje koriste milioni žena širom svijeta sadrže hemikalije koje mogu dovesti do raka, upozorili su britanski naučnici.
Kažu kako bez obzira na to da li se radi o bojama za kosu koje koristimo kod kuće ili o onima koje se koriste u frizerskom salonu, učinak na zdravlje je isti.

Prema pisanju jednog uglednog naučnog časopisa, boje za kosu mogu reagirati s duhanskim dimom i drugim onečišćivačima u zraku u obliku jednog od najmoćnijih spojeva koji uzrokuju rak i koji su do sada istraženi.

Međutim, kozmetička industrija se protivi ovakvim tvrdnjama i osporava ih.

Upozorenje o tome da su farbe potencijalni uzročnik obolijevanja od raka ovoga puta dolazi od firme Green Chemicals iz Leedsa. Kažu kako su i do sada sve informacije bile dostupne, a oni su "samo složili kockice i napravili vezu s rakom".

Oni napominju da hemikalije nazvane sekundarni amini, koje se nalaze u svim trajnim bojama za kosu, ili se mogu formirati u njima, mogu prodrijeti u kožu i ostati tu danima, sedmicama, pa čak i godinama. Tokom vremena te tvari bi mogle reagirati sa duhanskim dimom i ispušnim plinovima tako da se formiraju vrlo otrovni spojevi pod nazivom N-nitrozamini, za koje se pretpostavlja da uzrokuju rak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: