Zdravlje
0

Kanabis povećava rizik od raka i drugih smrtonosnih bolesti

Sarajevo-x.com
Kanabis negativno djeluje na imunitet i ostavlja tijelo nezaštićeno od raznih bolesti, od upale pluća pa do raka, tvrde američki naučnici.

Hemikalija THC koja se nalazi u kanabisu povećava proizvodnju ćelija koje napadaju nezaštićen organizam.

Američko istraživanje je pokazalo da kanabis povećava rizik od razvoja raka dojke, prostate i pluća, a pospješuje i bakterijske infekcije poput legionarske bolesti.

Nažalost, skunk je u masovnoj upotrebi, a opasniji je od običnog kanabisa jer sadrži mnogo veću količinu hemikalije THC.

Poznato je da kanabis ima negativan utjecaj na mentalno zdravlje, ali se dosta manje obraća pažnja na njegov devastirajući utjecaj na imunitet.

Zbog toga se američko istraživanje fokusiralo na ovaj problem.

U pokusima na miševima, naučnici su izazvali masovnu produkciju imunoloških tzv. supresorskih ćelija. One se u normalnim uslovima ponašaju kao "sigurnosna kočnica" imunološkog sistema zaustavljajući borbu protiv bolesti kada je ona pobjeđena. U slučaju raka, ove ćelije poboljšavaju njegov rast.

One također mogu organizam izložiti bolestima i infekcijama kao što su one koje izazivaju upalu pluća. Osobe koje koriste drogu rijetko, također mogu imati ozbiljne posljedice, ne samo osobe koje je koriste kako bi poboljšale svoje zdravlje.

Droga se koristi kako bi se olakšali simptomi multiple skleroze, a hemikalija THC se može koristiti u tretmanu raka, glaukoma i HIV-a.

Jedna pozitivna stvar je što poznavanje načina na koji se gasi imunitet može dovesti do novih tretmana za liječenje bolesti uzrokovanim situacijama kada imunitet počne raditi na štetu organizma. Multipla skleroza i reumatoidni artritis su stanja koja su uzrokovana tzv. "prijateljskom vatrom".

Rizik od razvoja mentalnih smetnji konzumiranjem droge je dokazan i dokumentovan.

Osobe koje puše kanabis kao petnaestogodišnjaci su u velikoj opasnosti, jer su šanse za razvoj mentalnih bolesti do njihove dvadeset šeste godine veće za 4,5 puta, piše "Daily Mail".