Posjetite science-mašinu
13

Kakva je razlika između IQOS uređaja i obične cigarete? Odgovori vas čekaju u SCC-u

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Kako zaista funkcioniše IQOS i kolika je razlika između ovog uređaja i obične cigarete? Odgovore na ova pitanja u slikovitom prikazu možete pronaći u sarajevskom tržnom centru SCC-u, gdje je prije nekoliko dana postavljena posebna mašina koja prikazuje razliku između IQOS uređaja i cigareta.

IQOS je u proteklih nekoliko godina sve popularniji proizvod na tržištu. Međutim, ono što mnogi ne znaju jeste da je prvi patent tehnologije za zagrijavanje duhana proizveden davne 1990. godine. Prvih nekoliko modela nije ostvarilo toliku popularnost, ali su naučnici nastavili raditi kako bi unaprijedili ovaj proizvod i samim tim ga popularizovali na tržištu.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Ideja IQOS-a je jednostavna. Preporučuje se pušačima koji ne žele prestati konzumirati duhan, ali žele znatno smanjiti štetu koju cigarete nanose plućima i cjelokupnom organizmu. Ne trebaju ga koristiti nepušači.

Zanima li vas kako se tačno IQOS razlikuje od obične cigarete? Odgovor možete pronaći u prizemlju SCC-a u Sarajevu, gdje vas čeka science-mašina i ljubazno osoblje IQOS-a, koje će se potruditi da vam na vrlo slikovit način dočaraju zašto je IQOS uređaj bolji izbor za vas ukoliko ste pušač.

"Science-mašina prikazuje razliku između IQOS-a i obične cigarete. U mašinu stavljamo IQOS uređaj i običnu cigaretu, a nakon toga provjeravamo aplikaciju i čekamo da potvrdi da je sve spremno za testiranje", objašnjavaju iz IQOS-a.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Kada tablet da zeleno svjetlo, mašina počinje s radom i počinje sagorijevanje obične cigarete i zagrijavanje IQOS uređaja. Na mašinu su postavljeni filteri koji prikazuju koliku štetu konzumiranje obične i IQOS cigarete ostavlja na plućima.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Ova mašina simulira udisaje. Zapravo, nakon udisanja, temperatura na IQOS-u se smanjuje. S cigaretom je drugačije, kod nje se temperatura povećava na 800 stepeni. Jasno je vidljiva različita boja na filterima, na kojima se sakupljaju sve negativne štetne tvari iz cigarete, pa tako filter na kome je simulirano pušenje cigareta ima tamno smeđu boju usljed zadržavanja katrana i velikog broja ostalih štetnih materija, dok boja filtera koji se koristio sa IQOS-om ostaje gotovo nepromijenjena, jer nema ni katrana ni većine drugih štetnih supstanci", objašnjavaju.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Nakon obavljenog testa, pokreće se proces čišćenja mašine kako bi se ona očuvala i bila spremna za naredni test.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Ključna razlika između cigareta i IQOS-a je sljedeća, tradicionalnu cigaretu, da biste je konzumirali, morate zapaliti kako bi sagorijevala duhan, a prilikom sagorijevanja duhan oslobađa veliki broj štetnih materija i kancerogenih tvari. Kada je riječ o IQOS tehnologiji, duhan pri korištenju ne sagorijeva, nego se zagrijava i samim tim ne oslobađa sve ove štetne tvari koje se oslobađaju konzumiranjem tradicionalne cigarete, a ono što izbacujete nije dim, već duhanska para", otkrio nam je Simon Dowding, šef marketinških komunikacija u Philip Morris Internationalu prilikom posjete IQOS Cubeu u Švicarskoj.