Zdravlje
1

Kako vam fotografisanje hrane može pomoći u mršanju

Klix.ba
Stručnjaci za probleme prehrane već neko vrijeme savjetuju vođenje dnevnika ishrane koji bi vam pomogao pratiti sve što pojedete u jednom danu. Sada je mobilna aplikacija to učinila lakšim. Vaše je samo da fotografišete hranu, a aplikacija izračunava kalorije i pomaže vam da znate šta ste sve unijeli.

Dnevnik ishrane koristan je kako bi se pratio dnevni unos hrane, ali mnogim ljudima je zamorno upisivati sve što jedu. Taj problem riješila je mobilna aplikacija "Lose It!" koja je uvela novu funkciju "Snap It!". Funkcija vam omogućava da fotografišete ono što jedete, a ona onda izračunava nutritivnu vrijednost i kalorije.

Aplikacija ne može prepoznati detalje, naprimjer da li obrok kuhate sa biljnim ili maslinovim uljem, ili da li je riža bijela ili smeđa, tako da te detalje morate unijeti ručno.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da obično mislimo da jedemo manje nego što zapravo jedemo. Aplikacija je korisna i zbog toga jer nam pomaže da imamo tačniji prikaz dnevnog unosa hrane.

Istraživanje američkog Nacionalnog instituta za zdravlje utvrdilo je da je skoro 73 posto ljudi koji su koristili aplikaciju postiglo klinički značajan gubitak težine.