Kako spavanje u hladnoj sobi može poboljšati vaše zdravlje i san

Kako spavanje u hladnoj sobi može poboljšati vaše zdravlje i san
7
L. K.
5.9.2019. u 07:08
15
komentara
7

dijeljenja
Kako spavanje u hladnoj sobi može poboljšati vaše zdravlje i san Ilustracija: Shutterstock
Ukoliko imate problema sa odlaskom u krevet, treba vam dugo da zaspite ili se često budite, razmislite o ideji rashlađivanja sobe prije spavanja. Naučnici tvrde kako je ovo idealno rješenje za ovu vrstu problema.
Istraživanja dokazuju da kada se temperatura tijela spusti, lakše zaspimo i to pomaže našem zdravlju na više načina, prenosi Viral Hatch.

Kada se temperatura tijela spusti, tako se smiruju i hormoni stresa. Međutim još jedan od benefita za zdravlje jeste činjenica da oni koji žele izgubiti na težini mogu brže napredovati prema svom cilju ako spavaju u hladnijoj sobi.

Osim što ćete brže zaspati, kvalitet vašeg sna će se umnogome poboljšati. Nećete se buditi preznojeni, niti imati potrebu da gurate pokrivače sa sebe. Određene temperature stimulišu proizvodnju melatonina koji očvrščuje san, ali i pozitivno utječe protiv hormona starenja. Ljepši pol će posebno usrećiti činjenica da melatonin pomaže i sa menstrualnim ciklusom tako što ga reguliše, te utječe i na promjene raspoloženja, ali i pomaže radu mozga.

Samim time što smanjuje stres, dobar san popravlja raspoloženje. Nakon spavanja u hladnoj sobi, probudit ćete se raspoloženiji i odmorniji, te spremni za izazove koje nosi taj dan, zbog čega mnogo stručnjaka preporučuje da upalite klimu ili otvorite prozor nekoliko minuta prije spavanja.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...