Ukoliko ste premoreni
8

Kako se najbolje organizirati i iskoristiti dan na pravi način

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Svi imaju određeni period godine kada se osjećaju premoreno i kada im i najmanje obaveze predstavljaju veliki zadatak. Zbog toga je veoma važno znati napraviti pauzu i raditi na pravi način, a stranica Men's Health je objavila nekoliko savjeta kako najbolje iskoristiti 24 sata u danu.

Odspavajte! Iako to možda zvuči kao posljednja stvar koju trebate uraditi kada se osjećate umorno i imate veliki broj obaveza, tada vam je san najviše potreban. Istraživanja su pokazala da je djeci i adolescentima dovoljno deset sati sna, dok je za odrasle dovoljno samo sedam.

Ako ste dovoljno naspavani, automatski ćete se lakše fokusirati na poslovne obaveze, razvit ćete memoriju i lakše ćete pamtiti te ćete biti kreativniji.

Planirajte obroke. Veoma je teško naći vremena za spremanje posebnog obroka svaki dan, pogotovo ako vam je raspored već pretrpan obavezama. Razmislite o zaleđenim gotovim jelima koja su puna nutrijenata, povrća, vlakana i sličnih sastojaka koji će vam dati potrebnu energiju za taj dan.

Posjetite market, nabavite jela i rasporedite ih po danima u sedmici kako biste svaki dan uz zagrijavanje u pećnici ili mikrovalnoj jednostavno spremili odličan obrok za taj dan.

"To do" lista je zlata vrijedna. Napravite listu stvari koje morate završiti taj dan ili tu sedmicu i pratite obaveze. Na ovaj način ćete se osjećati produktivnije te ćete jasno vidjeti koliko ste posla uspješno obavili. Uz to, nećete imati osjećaj da nešto zaboravljate jer će sve biti na papiru - crno na bijelo.

Prestanite odgađati obaveze. Odlaganje malih obaveza na stranu može kreirati veliku planinu koja će vas naposljetku zatrpati. Uz to, kada odgađate stvari, one ne nestaju, nego se zadržavaju u pozadini vaših misli i stvaraju vam nervozu. Zbog toga se preporučuje da svaki dan uzmete bar pet-deset minuta da obavite stvari koje biste inače ostavili za neki drugi dan.

Platite račune, operite veš i suđe, pospremite stan... iznenadili biste se koliko možete završiti u samo 15-20 minuta.

Ugasite mobitel! Pametni telefoni i društvene mreže u potpunosti ubijaju produktivnost u svakom smislu. Ništa ne odvlači pažnju više nego konstantno vibriranje mobitela u džepu i notifikacije koje uporno stižu. Istraživanja su pokazala da osobe koje stalno pišu poruke i koriste mobitele tokom nastave u školi ili na fakultetu lošije prolaze na testovima i ispitima.

Drugim riječima, fokusirajte se na ono što je pred vama i potrudite se da završite započeto. Društvene mreže će i dalje biti tu kada završite obaveze.