Mentalno zdravlje
10

Kako napraviti pauzu od psihoterapije, a da ne osjetite posljedice

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Psihoterapija često može biti stabilizirajuća sila koja održava vaš život, međutim, znajte da će doći vrijeme kada nećete morati ići na psihoterapiju ili vam finansijska situacija jednostavno neće dozvoljavati posjetu psihoterapeutu.

Anna Kress, klinički psiholog iz New Jerseyja, kaže da je uobičajeno da ljudi uzmu pauzu od terapije, čak i ako nisu spremni za to.

"Najčešći razlozi za pauzu uključuju finansije, poteškoće u planiranju, selidbe ili putovanja", rekla je Kress.

O prekidu terapije najprije biste trebali razgovarati s vašim psihoterapeutom. Otvoreno i na vrijeme. Bez obzira na to trebate li skroz prekinuti psihoterapiju ili smanjiti broj dolazaka. Ukoliko vašem psihoterapeutu kažete ovu informaciju na vrijeme, dat ćete mu dovoljno vremena da vam pomogne prije nego li napustite njegove seanse.

Finansije kao problem

Ako imate pauzu zbog finasijke situacije, razgovarajte o prilagođavanju troškova. Mnogi terapeuti otvoreni su za privremeno snižavanje cijena sesija, pogotovo ako osjećaju da njihov pacijent neće moći nastaviti bez njihove pomoći.

Zbog toga svog psihoterapeuta pitajte moželi sniziti cijenu sesija. Ako vaš terapeut ne može sniziti cijenu sesija (ili ako niža cijena još uvijek ne odgovara vašem budžetu), druga mogućnost je da vas vaš terapeut uputi u smjeru povoljnijih opcija.

To može uključivati ​​besplatne i jeftine grupe za podršku ili terapiju, duhovnu i vjersku podršku kada je to prikladno.

Razmislite o nekim sesijama putem telefona ili putem interneta.

Ako ste se trajno preselili u drugi grad, onda je najbolje uputiti se novom terapeutu koji je licenciran. Ukoliko na psihoterapiju ne možete ići zbog vremena, možda postoji neki drugi psihoterapeut koji se može prilagoditi vašim slobodnim satima. Terapeuti često imaju kolege koje imaju fleksibilan raspored, radno vrijeme u večernjim satima ili tokom vikenda.

Možete i smanjiti broj sesija. Pacijenti često osjećaju da moraju ići na terapiju svake sedmice, međutim, to nije tako pa nije loše napomenuti da bi im smanjivanje broja sesija moglo olakšati finansijski teret.

Planirajte unaprijed

Također možete raditi domaću zadaću između sesija, tj. voditi zabilješke kako se osjećate u sedmici kada niste imali psihoterapiju.

Potrudite se maksimalno iskoristiti sesije na koje idete. Držite dnevnik svojih misli i osjećaja između sastanaka, kao što su pitanja koja vas muče, pitanja koja biste željeli postaviti, bilježite uspjehe i napretke koje imate i trenutke kada se osjećate izvan kontrole. Kada dođete na sljedeći sastanak, ponesite svoj dnevnik i prođite kroz njega s vašim terapeutom, tačku po tačku.

Ako morate uzeti pauzu od terapije na duže vrijeme, planiranje je najvažnije. Počnite tako što ćete identificirati vještine suočavanja koje ćete iskoristiti kada se dogodi određena borba ili okidač sa samim sobom. Kada dođe vrijeme za pauzu, vaš terapeut će vam pomoći da se pripremite i budete sigurni u sposobnost održavanja mentalnog zdravlja.