Zdravlje
47

Jedna stvar koju ne trebate raditi svojoj vagini

Klix.ba
Ginekolozi već godinama upozoravaju žene da ne koriste proizvode za ispiranje vagine, a ovih dana još jedan razlog stao je u odbranu tog stava: ispiranje vagine moglo bi biti povezano sa rakom jajnika.

Kompanije koje se bave intimnom higijenom razvile su čitavu paletu proizvoda koji reklamiraju ispiranje vagine kako bi bila "čišća i mirisnija“. Međutim, ginekolozi kažu da za time nema potrebe, s obzirom na to da se vagina sama čisti i da je njen prirodni miris potpuno normalan i ne bi se prebao uzimati kao neugodan.

Već od ranije zna se da bi ispiranje vagine moglo prouzrokovati bakterijsku neravnotežu, što može dovesti do raznih infekcija. Studija koju je uradio američki National Institute of Environmental Health Sciences kaže da bi ispiranje vagine moglo biti povezano i sa rakom jajnika.

Iako naučnici kažu da još uvijek nije uspostavljena jasna poveznica koja bi rekla da ispiranje vagine zapravo uzrokuje rak jajnika, dovoljno je dokaza koji potvrđuju da je prirodna njega, nasuprot proizvodima koji sadrže hemikalije, najbolji način brige o intimnim dijelovima tijela.