Istraživanje je pokazalo da osobe koje imaju viši nivo omega-3 masnih kiselina imaju manji rizik od nagle smrti, dok im je i rizik od srčanih bolesti umanjen za 35 posto.
Naime, naučnici su analizirali podatke 2.700 osoba starijih od 65 godina u proteklih 16 godina. Utvrđeno je da su osobe koje su u krvi imale viši nivo omega-3 masnih kiselina, koje se nalaze u ribama kao što su naprimjer losos, iverak, srdela, haringa, skuša..., imale manji rizik od smrti izazvane zdravstvenim komplikacijama te da su u prosjeku živjeli 2,2 godine duže od osoba sa niskim nivoom omega-3 masnih kiselina u krvi.
"Rezultati našeg istraživanja pokazuju da je uistinu važno unositi u organizam omega-3 masne kiseline, radi očuvanja kardiovaskularnog sistema", kazao je autor studije Driush Mozaffarian, vanredni profesor na Odsjeku za epidemiologiju na Harvardu, objavio je AFP.
Istraživanje je objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine.