{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jedan orgazam dnevno kod muškaraca smanjuje rizik od raka prostate za 22 posto

20.5.2015. u 20:42
75
71
Jedan orgazam dnevno kod muškaraca smanjuje rizik od raka prostate za 22 posto
75
Jedan orgazam dnevno kod muškaraca smanjuje rizik od raka prostate za 22 posto
Foto: Ilustracija
Istraživači sa Harvard univerziteta su došli do zaključka kako redovna ejakulacija kod muškaraca može smanjiti rizik od obolijevanja od raka prostate.
Muškarci koji češće i redovno ejakuliraju smanjuju rizik od obolijevanja od raka prostate za čak 22 posto, a stručnjaci navode kako ejakulacija zapravo "ispire" hemikalije koje uzrokuju rak, te sprečava formiranje malignih ćelija.

Prostata je žlijezda koja je dio muškog reproduktivnog sistema, a koja proizvodi materije koje ulaze u sastav ejakulata (sperme). Normalno, prostata je veličine i oblika kestena, a nalazi se u dubini karlice, ispod mokraćne bešike.

Istraživači su uporedili dvije grupe muškaraca starosne dobi od 40 do 49 godina. Prva grupa je ejakulirala više od 20 puta mjesečno, dok je druga ejakulirala samo sedam puta mjesečno.

Dr. Jennifer Rider sa Harvarda je kazala kako ovi podaci mogu biti izuzetno ohrabrujući, no kako ih se treba interpretirati sa oprezom.

Sudeći prema ovoj studiji, muškarci koji imaju više seksualnih partnerica imaju manje šanse da razviju rak prostate.

Istraživači sa univerziteta u Montrealu su došli do zaključka kako muškarci koji su spavali sa više od dvadeset žena imaju manje šanse za obolijevanje od raka prostate, te kako celibat zapravo može udvostručiti rizik za obolijevanje od ove maligne bolesti.

Ovo istraživanje objavljeno je u žurnalu Cancer Epidemiology.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: