Redovnim konzumiranjem jagoda i borovnica tokom cijele godine možete znatno smanjiti rizik od srčanog udara, tvrde istraživači.
Novo istraživanje sugerira da će redovno konzumiranje ljetnih voćnih plodova smanjiti rizik ifarkta srca za čak trećinu.
Rezultati su ovo istraživanja koje je provedeno samo na ženama, ali može biti primijenjeno i na muškarce. Stručnjaci vjeruju da za takav rezultat treba zahvaliti visokom nivou flavonoida u bobičastom voću, a koristan je u borbi protiv začepljanja arterija.
Flavonoidi su antioksidantni spojevi koji se nalaze u biljkama, kao i čaju te crnom vinu, i mogu zaštititi od širokog spektra bolesti, uključujući i srčane bolesti, povišen pritisak, neke vrste raka i demencije, prenosi Daily Mail.
Možda vas zanima
Govorila o problemima
Jedna od najuspješnijih porno zvijezda nije bila zadovoljna zaradom: "To nije uredu"
Reagovao doktorski tim
Srbijanski košarkaš laktom udario Musu, bh. igrač pao na parket i odmah se uhvatio za grlo
Posljednje počivalište
Jedna od najvećih historijskih misterija riješena: Naučnici pročitali spis star 2.000 godina
Talentovana bh. muzičarka
Esma Numanović predstavila album prvijenac: "Blista" je prava muzička poslastica
Vezani članci
Teška 20,4 grama
U Australiji uzgojena najveća borovnica na svijetu
Stručnjaci pojašnjavaju