Zdravlje
168

Izuzetno rijedak poremećaj: Dječak iz Indije rođen s tri penisa

Klix.ba
Dječak iz Indije rođen je sa tri penisa što je jedan od izuzetno rijetkih poremećaja. Dvogodišnjak pati od poremećaja zvanog difalija koji označava osobu muškog spola s dva penisa.

Uz pravi penis, dječak je imao još dva, od kojih je jedan opisan kao nježna, koščata masa. Mogao je urinirati samo kroz jedan od njih, dok su dva imala erektilnu funkciju.

Kada je rođen ljekari su otkrili i kako nema anus, pa mu je urađena kolostomija. Prošlog mjeseca dječak je operisan u bolnici u Mumbaiju gdje su mu uklonjeni dodaci. Operacija je trajala šest sati.

"Dva funkcionalna penisa su spojena u jedan kožom koja je bila okolo njih. Također, napravili smo anus kroz dječakov rektum tako da može imati normalnu stolicu", rekao je ljekar koji je izveo operaciju.

Tim je istakao kako će dječak imati normalan seksualni život i biti plodan. "Želimo da naš dječak vodi normalan život i zahvalni smo ljekarima koji su izveli operaciju", rekao je dječakov ujak.

Difalija je ekstremno rijedak poremećaj koji pogodi jednu na pet ili šest miliona rođenih beba. Otkako se počelo bilježiti u medicinskim knjigama 1609. godine, zabilježeno je samo 100 slučajeva.