Zdravlje
0

Bolio ga stomak danima: Ljekari sumnjali na tumor, otkrili mrtvi fetus blizanca

Klix.ba
Slučaj fetusa na leđima
Slučaj fetusa na leđima
Četverogodišnji dječak iz Indije trpio je bolove danima, a njegov stomak je bio napuhan kao kod trudnice. Ljekari su mislili da boluje od tumora, no kada su pregledali utvrdili su da je rođen s mrtvim fetusom u svom stomaku.

Dječak ima rijetko stanje koje se zove "Fetus in fetu" koje se dogodi jednom u 500.000 porođaja. Do sada je zabilježeno samo 200 ovakvih slučajeva.

"Mrtvi embrio koji je imao glavu, noge, nokte i dijelom formiranu glavu je uklonjen iz dječakovog tijela tokom duge operacije. Dječak se osjeća dobro i trenutno je na posmatranju", kazao je ljekar Dhirshendu Giri.

"Fetus in fetu" je nevjerovatno rijetko stanje gdje loše formirani fetus ostane u tijelu svog blizanca. Proces se dešava tokom rane trudnoće kada žena nosi blizance i jedan fetus može ući u drugi kroz pupčanu vrpcu. Tada postaje parazit i ovisi o tijelu svog blizanca.

Obično ne prežive nakon porođaja, ali može ugroziti život bebe koja preživi. Fetus bude otkriven u 80 posto slučajeva u abdomenu, mada je bilo slučajeva da se smjeste i u lobanju.

Svjetska zdravstvena organizacija ovakve slučajeve smatra zrelim teratomom, tipom raka gdje je tumor dobro razvijen.