lifestyle
0

Pacijent kojem je urađena prva transplantacija penisa postat će otac

Klix.ba
Tim sa Univerziteta Stellenbosch
Tim sa Univerziteta Stellenbosch
Pacijent kojem urađena prva transplantacija penisa na svijetu postat će otac. Samo šest mjeseci nakon što je 21-godišnji muškarac bio podvrgnut uspješnoj operaciji, djevojka mu je zatrudnjela.

Ljekari su rekli kako je ovo čist dokaz da je transplantacija bila potpuno uspješna. Eksperti su predviđali da će biti potrebno najmanje dvije godine da pacijent iz Južne Afrike povrati sve funkcije spolnog organa, no testovi su pokazali da je to uspio u samo nekoliko mjeseci.

Neimenovanom muškarcu amputiran je penis kada je imao 18 godina zbog neuspjelog obrezivanja. I dalje ide na redovne kontrole. Drugi muškarci bi se mogli podvrgnuti istoj operaciji od sredine augusta ove godine, tvrdi lokalni medij News24 South Africa.

Ovakva vrsta operacije mogla bi biti urađena osobama koje su izgubile penis zbog raka, te onima koji imaju erektilnu disfunkciju.

Profesor Andre van der Merwe koji je vodio hirurški tim, opisao je ovu operaciju kao ogromni napredak u transplantaciji.

"Postoji velika potreba u Južnoj Africi za ovakav tip operacije nego bilo gdje na svijetu jer mnogi mladi muškarci izgube svoje penise zbog komplikacija tokom tradicionalnog obrezivanja", rekao je.

Eksperti su rekli kako 250 amputacija penisa bude izvršeno svake godine.