Nauka
51

Revolucionaran podvig: Obavljena prva uspješna transplantacija penisa

Klix.ba
Tim sa Univerziteta Stellenbosch
Tim sa Univerziteta Stellenbosch
Hirurški tim iz Južnoafričke Republike objavio je da je izveo prvu uspješnu transplantaciju penisa na svijetu.

U decembru 2014. godine mladi muškarac dobio je penis koji je u devetosatnoj operaciji uspješno pričvršćen za njegovo tijelo. Operacija je izvršena u Cape Townu u bolnici Tygerberg, a više od tri mjeseca poslije organ je primio potpunu seksualnu i urinarnu funkcionalnost.

Ipak, za potpuno vezivanje neurona bit će potrebno još neko vrijeme.

"Naš cilj je bio da penis primi stopostotnu funkcionalnost za dvije godine, ali nismo očekivali ovako brz oporavak pacijenta", rekao je vođa medicinskog tima Andre van der Merwe sa Univerziteta Stellenbosch.

Seksualno aktivni 21-godišnjak će zahvaljujući transplantaciji moći imati potomstvo. Prije tri godine on je izgubio spolni organ usljed tradicionalne operacije obrezivanja koja je krenula po zlu. Zbog izuzetno opasne procedure godišnje se desi gotovo 250 amputacija penisa.

Nakon što je pronađen donator uslijedila je operacija koja je zapravo bila eksperimentalne prirode i za koju se koristila metoda transplantacije mišića lica. Operacija je uključivala izuzetno delikatnu proceduru vezivanja neurona i krvnih sudova širokih tek 1,5 milimetara.

"Ovo je veliki uspjeh, dokazali smo da se i to može uraditi – transplantirati organ koji u potpunosti može zamijeniti prethodni", rekao je Frank Graewe sa Univerziteta Stellenbosch.

Zahvaljujući uspjehu operacije, devet pacijenata trenutno je na čekanju kako bi dobili novi penis.

Prvi pokušaj transplantacije penisa desio se zapravo 2006. godine, ali je pacijent nakon deset dana zatražio uklanjanje zbog prevelike psihološke traume.