{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Istraživanje: Meso, maslac i jaja nisu rizični za zdravlje, margarin je štetan

F
14.8.2015. u 11:09
133
103
Istraživanje: Meso, maslac i jaja nisu rizični za zdravlje, margarin je štetan
133
Istraživanje: Meso, maslac i jaja nisu rizični za zdravlje, margarin je štetan
Foto: Ilustracija
Konzumiranje margarina povećava opasnost od razvoja srčanih bolesti i prijevremene smrti, no to nije slučaj kada su u pitanju maslac i jaja, pokazalo je najnovije istraživanje, prenose mediji.
Naučnici su odavno utvrdili da transmasne kiseline, industrijski proizvedene termičkom obradom biljnog ulja, koje nalazimo u brojnim proizvodima - od margarina do brze hrane nemaju nikakvog pozitivnog utjecaja na zdravlje. Naprotiv, njihova konzumacija povećava rizik od preuranjene smrti za trećinu.
Za razliku od transmasnih, zasićene masne kiseline kojih ima u namirnicama životinjskog porijekla poput mlijeka i mesa, ne povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara ni dijabetesa tipa 2, kao niti rizik od prijevremene smrti, pokazalo je zadnje istraživanje.

Iako britanska vlada građanima savjetuje smanjenje unosa u organizam zasićenih masnih kiselina kako bi izbjegli potencijalni razvoj srčanih bolesti, istraživanje čiji su rezultati objavljeni u British Medical Journalu dovodi u pitanje njihovu štetnost o kojoj se dosad naveliko govorilo.

Voditelj istraživanja Russell de Souza, asistent na odjelu kliničke epidemiologije i biostatistike na kanadskom univerzitetu McMaster objašnjava: "Transmasne kiseline loše utječu na zdravlje i predstavljaju velik rizik za razvoj srčanih bolesti, no to nije slučaj sa zasićenim masnim kiselinama".

Naučnici su analizirali rezultate 50 raznih studija o tome u kojoj mjeri dva tipa masnih kiselina utječu na zdravlje pojedinca te su ustanovili da nema povezanosti između konzumiranja namirnica bogatih masnim zasićenim kiselinama i povećanog rizika od moždanog ili srčanog udara.

S druge, pak, strane, transmasne kiseline dovode se u vezu s 28-postotnim povećanjem smrtnosti od koronarnih bolesti i 21 postotnim povećanjem rizika od razvoja srčanih bolesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: