Istraživanja pokazala da ispijanje kafe prije spavanja ne remeti san

Istraživanja pokazala da ispijanje kafe prije spavanja ne remeti san
23
E. Sk.
7.8.2019. u 17:35
9
komentara
23

dijeljenja
Istraživanja pokazala da ispijanje kafe prije spavanja ne remeti san Ilustracija: Shutterstock
Konzumiranje kafe ili čaja neposredno prije spavanja ne utječe na kvalitet sna, otkrilo je novo istraživanje koje su proveli američki istraživači s Univerziteta Florida Atlantic i Medicinskog fakulteta Harvard.
Oni su pratili 785 osoba ukupno 5.164 dana i noći te su bilježili koliko kofeina, alkohola i nikotina unose, piše Independent.

Tim je uporedio njihovu potrošnju s rezultatima dnevnika spavanja i senzora za ručne zglobove koji su bilježili trajanje spavanja, efikasnost spavanja i koliko su se ljudi brzo budili.

Oko 40 posto članova ove grupe konzumiralo je kafu tokom najmanje jedne noći za vrijeme izvođenja studije koja je u prosjeku trajala šest noći po osobi. Analizom je utvrđeno da nikotin i alkohol remete san i da ispušena cigareta u kasnim satima skraćuje spavanje za 42 minuta, ali da kofein nema efekta.

Doktor Christine Spadola s Univerziteta Florida Atlantik kazala je da ova studija predstavlja jedno od najvećih istraživanja o večernjem konzumiranju alkohola, kofeina i nikotina uz objektivno mjerenje efekata na san.

"Nismo uočili vezu između unošenja kofeina u periodu do četiri sata prije odlaska u krevet i bilo kakvih parametara sna", istakla je Spadola.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...