Zdravlje
9

Igrice i gledanje televizije povećava rizik od depresije kod djece

Klix.ba
Djeca koja provode previše vremena ispred televizijskog ekrana ili igrajući igrice na računaru maju povećan rizik od anksioznosti i depresije, tvrde istraživanja.

Veza između vremena provedenog pred ekranima i nižeg nivoa blagostanja među djecom je jedan od glavnih razloga za zabrinutost, navodi se u studiji Javnog zdravstva Engleske.

Veći broj sati pred TV-om čini da djeca osjećaju manje samopoštovanja i da se osjećaju manje sretno.

Izvještaj je objavljen u sklopu kampanje Change4Life koja poziva porodice da rade na usvajanju zdravih navika, među kojima je utjecanje na djecu da provode manje vremena ispred TV ekrana.

"Djeca koja provode više vremena za računarima i igrajući igrice osjećaju emotivnu tjeskobu, anksioznost i depresiju. Postoji mnogo kompleksnih faktora koji utječu na blagostanje djece poput okruženja u kojem žive kao i socijalne, finansijske i porodične okolnosti. No, tu su i jednostavne stvari koje možemo svakodenvno raditi s djecom kako bi poboljšali njihovo blagostanje", rekao je profesor Kevin Fenton, direktor Javnog zdravstva Engleske.

Studija predlaže da djeca rade više fizičkih aktivnosti kako bi se bolje koncetrisala u školi, uživali u dobrim odnosima s kolegama iz razreda, manje ispoljavali zabrinutost, anksioznost i depresiju.