Zdravlje
19

Igranje Tetrisa pomaže u liječenju "lijenog" oka

Klix.ba
Kanadski ljekari otkrili su inovativan način za liječenje "lijenog" oka (slabovidnost ili ambliopija), a to je igranje popularne videoigre Tetris. Tim istraživača sa Univerziteta McGill otkrio je kako ova igrica pomaže u "treniranju" očiju da rade zajedno.

U studiji sprovedenoj na 18 odraslih osoba otkriveno je kako je ova metoda efikasnija od uobičajenog povezivanja zdravog oka kako bi se pojačalo korištenje slabijeg. Istraživači sada žele provjeriti da li će metoda biti jednako uspješna i kod djece.

Smatra se da najmanje jedno od 50 djece boluje od ambliopije. Poremećaj nastaje kada se jedno oko ne razvije na pravi način, a često se uz njega pojavljuje i razrokost, odnosno oči počnu gledati u različitim smjerovima.

Bez liječenja to može prouzrokovati trajni gubitak vida na slabijem oku te ljekari pokušavaju intervenisati što prije.

Robert Hess i njegovi kolege pokušali su istražiti drugačiji i lakši pristup liječenju. Pomoću specijalnih video naočala pokušali su natjerati oba oka da rade zajedno. Devet dobrovoljaca sa ambliopijom nosili su naočale po jedan sat dnevno, za vrijeme igranja Tetrisa, tokom dvije sedmice. Zahvaljujući naočalama, jedno oko je moglo vidjeti samo elemente koji padaju, dok je drugo pratilo kako se oni slažu na dnu ekrana. Druga grupa dobrovoljaca podvrgnuta je uobičajenoj metodi liječenja. Nakon dvije sedmice, prva grupa je pokazala znatno poboljšanje vida u odnosu na drugu.

Naučnici kažu da bi se u ovoj metodi mogle koristiti i druge igre, ne samo Tetris. Bitno je samo oči natjerati da rade zajedno.