Zdravlje
8

Djeca mogu sačuvati vid ako često borave na otvorenom

Klix.ba
Djeca koja provode dosta vremena igrajući se vani imaju manju šansu da pate od kratkovidnosti, tvrde stručnjaci.

Dva nova istraživanja su potvrdila ona ranija u kojima se navodi kako dnevna svjetlost ima važnu ulogu u sprječavanju oboljenja očiju.

Nije tačno dokazano zbog čega je bitno dnevno svjetlo, ali ljekari vjeruju da tu bitnu ulogu igra povećanje razine dopamina. Visoka razina dopamina u očnoj jabučici se povezuje sa manjim rizikom obolijevanja od kratkovidosti.

Kratkovidnost se već širi kao epidemija u Aziji i drugim regijama, prvenstveno u razvijenim zemljama. Primjera radi u SAD-u je porasla za 65 posto od 1970. godine.

Iako je ova bolest često nasljedna, naučnici su sada otkrili da se ona brzo širi u nekim populacijama posljednjih godina.

Tajvansko istraživanje je provedeno na 333 učenika koji su na igralištu provodili vrijeme u pauzama nastave. Od te djece u prosjeku je svako provelo po 80 minuta dnevno vani za razliku od dana kada su raspust provodili u zatvorenom. Pokazalo se da se kratkovidnost znatno smanjila ili je usporena. Istraživači su mjerili dioptriju djece na početku školske godine i na kraju, a sve to su upoređivala sa prijašnjims prijašnjim stanjem i brzinom povećavanja dioptrije.

Stručnjaci preporučuju da djeca tokom nastave trebaju što više vremena provoditi vani ukoliko je to moguće, odnosno da treba organizirati nastavu na otvorenom iz onih predmeta iz kojih je to moguće, prenosi Daily Mail.