{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I BiH značajno izložena faktorima za razvoj depresije

F
10.10.2012. u 17:07
9
5
I BiH značajno izložena faktorima za razvoj depresije
9
I BiH značajno izložena faktorima za razvoj depresije
Foto: Ilustracija
Svjetski dan mentalnog zdravlja - 10. oktobar obilježava se pod sloganom “Depresija: globalna kriza”, a stručnjaci tim povodom ističu da je vrlo važno raditi na prevenciji tog mentalnog poremećaja.
Kod nas ne postoje službene statistike o tom oboljenju. Ipak, kad se uzme u obzir da se Evropa i ostatak svijeta nalaze u ekonomskoj krizi koja je praćena smanjenjem prihoda, nezaposlenošću nesigurnošću i smanjivanjem ulaganja javnog sektora, nije teško zaključiti da je i BiH značajno izložena rizik faktorima za razvoj depresije.

Specijalist neuropsihijatar u Domu zdravlja Tuzla Zlatko Kalabić ističe da ekonomska kriza umnogome utječe na učestaliji stepen pojave depresije i među ovdašnjim stanovništvom, ali i da se ta vrsta poremećaja kod nas kvalitetno tretira.

Depresija je mentalni poremećaj koji karakterizira neraspoloženje, gubitak interesa, smanjena energija, gubitak apetita, poremećaj sna i smanjena koncentracija. Može pogoditi bilo koga, a to stanje moguće je prevazići uz kvalitetan tretman.

Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja počelo je prije 20 godina na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije.

U okviru obilježavanja tog dana Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK Fenix predstavilo je danas prigodan priručnik, a narednih dana u Tuzli će biti održan međunarodni kongres psihijatara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: