Istraživanje
9

Jedan od deset radnika uzima odmor zbog depresije

Klix.ba
Istraživanje provedeno u sedam evropskih zemalja je pokazalo da jedan od deset radnika uzima odmor zbog depresije.

Istraživanje je urađeno za Evropsku asocijaciju za depresiju (EDA) u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Danskoj, Turskoj, Španiji i Francuskoj.

Radnici u Velikoj Britaniji, Danskoj i Njemačkoj su najčešće uzimali odmor zbog depresije.

Ukupno je kod 20 posto od 7.000 ispitanih ljudi dijagnosticirana depresija tokom njihovog života. Ta brojka je bila najveća u Velikoj Britaniji, gdje je iznosila 26 posto, a najmanja u Italiji, gdje je iznosila 12 posto.

Među osobama koje pate od depresije, one u Njemačkoj (61 posto), Danskoj (60 posto) i Velikoj Britaniji (58 posto) su najčešće uzimale slobodne dane zbog svog stanja. U Turskoj samo 25 posto osoba koje pate od depresije uzima slobodne dane.

Eksperti su 2010. godine procijenili da se širom Evrope gubi 92 milijarde eura zbog gubitka produktivnosti osoba koje pate od depresije, prenosi BBC.

Jedna od četiri osobe nikada svom šefu nije rekla da pati od depresije, a njih 30 posto se plaši da bi zbog toga mogli izgubiti posao.

"Rezultati pokazuju da se mora uraditi mnogo toga kako bi se podigao nivo svijesti te kako bi se pomoglo radnicima i poslodavcima da prepoznaju depresiju i bore se sa njom na radnom mjestu. Tražimo od zakonodavaca da uzmu u obzir utjecaj depresije na radnu snagu i da se pozabave tim problemom", rekao je dr. Vincenzo Costigliola, predsjednik EDA-e.