|

Humor i klaunovi za uspjeh potpomognute oplodnje

Humor i klaunovi za uspjeh potpomognute oplodnje
0
F
FENA
14.1.2011. u 17:14
0
komentara
0

dijeljenja
Humor i klaunovi za uspjeh potpomognute oplodnje
Da smijeh liječi, odavna je poznato, ali nova izraelska studija pokazala je da klaunovi mogu pridonijeti i uspjehu medicinski potpomognute oplodnje, prenose mediji.
Izraelska ekipa pratila je 219 žena koje su se podvrgnule postupcima medicinski potpomognute oplodnje (izvantjelesna odnosno in vitro oplodnja, IVF) i ustanovili da je uspjeh veći u onih žena koje je zabavljao profesionalni "medicinski klaun" netom pošto su im zametci bili preneseni u maternicu.

Zanijelo je ukupno 36 posto žena koje je zabavljao klaun, što je veći broj u odnosu na 20 posto žena koje nisu prošle terapiju smijehom.

Voditelj istraživačkog tima Shevach Friedler primijenio je metodu smijeha pošto je pročitao o potencijalnom psihološkom učinku smijeha kao "prirodnog mehanizma u borbi protiv stresa".

"Pacijenti koji pokušavaju dobiti dijete IVF-om nevjerojatno su izloženi stresu", objasnio je Friedler.

Dopunska istraživanja valjalo bi provesti kako bi se utvrdilo postoje li još neke tehnike smanjenja stresa koje bi se mogle primijeniti u postupku IVF-a, rekao je.

"Terapija smijehom" odavna se primjenjuje u Izraelu, Sjedinjenim Državama, Kanadi, Europi i Australiji, najčešće u dječjim bolnicama gdje klaunovi dolaze nasmijati male bolesnike.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.