{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Humor i klaunovi za uspjeh potpomognute oplodnje

F
14.1.2011. u 17:14
0
0
Humor i klaunovi za uspjeh potpomognute oplodnje
0
Humor i klaunovi za uspjeh potpomognute oplodnje
Da smijeh liječi, odavna je poznato, ali nova izraelska studija pokazala je da klaunovi mogu pridonijeti i uspjehu medicinski potpomognute oplodnje, prenose mediji.
Izraelska ekipa pratila je 219 žena koje su se podvrgnule postupcima medicinski potpomognute oplodnje (izvantjelesna odnosno in vitro oplodnja, IVF) i ustanovili da je uspjeh veći u onih žena koje je zabavljao profesionalni "medicinski klaun" netom pošto su im zametci bili preneseni u maternicu.

Zanijelo je ukupno 36 posto žena koje je zabavljao klaun, što je veći broj u odnosu na 20 posto žena koje nisu prošle terapiju smijehom.

Voditelj istraživačkog tima Shevach Friedler primijenio je metodu smijeha pošto je pročitao o potencijalnom psihološkom učinku smijeha kao "prirodnog mehanizma u borbi protiv stresa".

"Pacijenti koji pokušavaju dobiti dijete IVF-om nevjerojatno su izloženi stresu", objasnio je Friedler.

Dopunska istraživanja valjalo bi provesti kako bi se utvrdilo postoje li još neke tehnike smanjenja stresa koje bi se mogle primijeniti u postupku IVF-a, rekao je.

"Terapija smijehom" odavna se primjenjuje u Izraelu, Sjedinjenim Državama, Kanadi, Europi i Australiji, najčešće u dječjim bolnicama gdje klaunovi dolaze nasmijati male bolesnike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: