|

Lažni osmijeh čini da izgledate još jadnije

Lažni osmijeh čini da izgledate još jadnije
0
S
Sarajevo-x.com
24.2.2011. u 22:34
3
komentara
0

dijeljenja
Lažni osmijeh čini da izgledate još jadnije
Ukoliko se pretvarate da ste sretni i "kiselo" se smiješite izgledate mnogo jadnije, pokazala je nova studija. To se posebno odnosi na žene.
Istraživači su otkrili da je lažni osmijeh kontraproduktivan. Naime, žena koja namiješta osmijeh kako bi prikrila prave emocije uspjet će samo u tome da sve oko sebe još više oneraspoloži.

Psiholog Brent Scott, koji je vodio ovo istraživanje, istakao je da bi rezultati trebali biti posebno važni poslodavcima koji od svojih uposlenica traže da se u svakoj prilici smješkaju klijentima.

"Lažni osmijeh može samo dovesti do emocionalne iscrpljenosti i povlačenja, što je veoma loše za organizam", kazao je dr Scott, prenosi Daily Telegraph.

On je dodao da kod žena koje rade s klijentima i neprestano se svima smješkaju raspoloženje neprestano opada, a samim tim i njihova produktivnost.

"Šefovi misle da je za njihovu kompaniju dobro ukoliko imaju ljubazne uposlenike koji se uvijek smješkaju, no ne mora nužno značiti da je tako", izjavio je dr. Scott sa Univerziteta u Michiganu.

Istraživanje je pokazalo da žene više pate ukoliko se moraju pretvarati da su sretne, jer gluma pogoršava njihovo raspoloženje i u njima se nagomilavaju negativni osjećaji.

Istraživanje je objavljeno u februarskom izdanju žurnala Academy of Management.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...