Oprez za starije ljude
7

Hrana bogata ugljikohidratima vodi do Alzheimerove bolesti

Klix.ba
Stariji ljudi koji jedu hranu bogatu ugljikohidratima imaju četiri puta veću šansu da razviju kognitivna oštećenja, što je preteča Alzheimerove bolesti.

Novo istraživanje urađeno u prestižnoj klinici Mayo u SAD-u sugeriše da je rizik za obolijevanje veći ukoliko je u prehrani zastupljen visok udio šećera.

S druge strane se kaže da prehrena bogata proteinima i mastima ima ineku zaštitnu ulogu na zdravlje u ovom pogledu. Ljudi koji su je konzumirali imaju manju šansu za razvoj navedene bolesti.

Profesor Rosebud Roberts sa klinike Mayo kaže da nemora značiti da će se kod svakoga sa blagim kognitivnim oštećenjima razviti Alzheimerova bolest.

Istraživači također napominju da je veoma važno otkriti kognitivne poremećaje u ranoj fazi što daje i veću šansu za adekvatno liječenje i sprečavanje težih posljedica.

Na klinici Mayo su došli do ovih rezultata nakon ispitivanja 1.230 ljudi dobi od 70 do 89 godina, a glavno pitanje za njih je bilo šta su jeli najčešće u protekle dvije godine prije istraživanja.