Po uzoru na susjede
0

"Galerije za drogiranje" u Francuskoj

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuski zvaničnici poduprli su ideju otvaranja "galerija za drogiranje", prostorija u kojima narkomani mogu koristiti drogu pod nadzorom stručnjaka. Takvi centri već postoje u nekoliko evropskih zemalja.

Debata o ovim centrima počela je u udruženju koje se bori protiv ovisnosti, a čije sjedište je u blizini Pariza. U maju 2009. ova asocijacija, nazvana ASUD, otvorila je centar za ovisnike kojima je omogućeno da se drogiraju pod supervizijom. Takvi centri već postoje u Švicarskoj i Holandiji, piše "France 24".

Svrha ovih "galerija", kako ih nazivaju, nije da ohrabruju na korištenje droga već, kako tvrde iz ASUD-a, da se pošalje poruka političarima da takva mjesta mogu biti korisna.

Razna udruženja i političari bave se ovim pitanjem, tražeći savjete stručnjaka i posjećujući takva mjesta u Španiji i Švicarskoj.

Doktor Patrick Padovani iz Marseillea otišao je u Ženevu i uvidio da je trećina posjetilaca tamošnje "galerije za drogiranje" zapravo iz Francuske.

"Nije im jasno zašto takve lokacije ne postoje u Francuskoj", izjavio je on, objašnjavajući ovaj fenomen kao "centar dobrodošlice".

Kanadski naučnici, koji su istraživali centar u Vancouveru, zaključili su da ovisnicima redovne posjete ovakvim mjestima mogu pomoći da se riješe ovisnosti. Otkako je tamošnji centar otvoren broj osoba koje su se prijavile za rehabilitaciju porastao je za 30 posto.

"Isprobavanje" istih mjera i u Francuskoj predlaže se iz tri razloga. Prvo, to bi bio logičan sljedeći korak inicijative koja već postoji, zatim ta mjesta bi pomogla smanjenju opasnosti za zdravlje, predoziranju i infekcijama te bi se pomogla integracija ovisnika u društvo.

Sljedeći korak će biti izrada mape koja bi pokazala u kojim mjestima u Francuskoj je zabilježeno najviše slučajeva nekontrolisane upotrebe droga. Policija i drugi zvaničnici će biti pozvani da učestvuju u projektu.

Najveći problem otvaranju takvih "galerija" je što ljudi nisu spremni, smatra Marie-Odile Dufour, političarka koja se bavi pitanjima zdravstva u Champignyju. Upravo u tom gradu stanovnici su teško prihvatili centre koji ovisnicima nude tretmane metadonom.